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Ci sono studi che hanno indagato una eventuale correlazione tra allattamento al seno/con latte vaccino/con latte di soia o vegetali, e l'incidenza di allergie e disturbi collegati ad un mancato o carente sviluppo del sistema immunitario?
Per sapere se chi non può allattare al seno espone il bambino a rischi di allergie, ecc, e se c'è una bibliografia medica che consigli il latte vegetali al latte vaccino. (Principalmente per questi problemi, per quanto riguarda il contenuto di grassi, colesterolo e proteine animali nel latte vaccino so già che i bambini vegani hanno grandi vantaggi non consumando latte vaccino o di altri animali, oltre alla dieta che è più salutare di per sé). [S.E.]
Risposta a cura della dott.ssa LUCIANA BARONI, Presidente SSNV
Per rispondere a questa domanda come vorrei, avrei bisogno di rivedere la letteratura medico scientifica degli ultimi 20 anni ed in questo momento, purtroppo, non ne ho il tempo. Mi limiterò quindi a una breve -e necessariamente insoddisfacente- risposta. L'Accademia Americana di Pediatria sconsiglia l'assunzione di latte vaccino ai bimbi nel 1o anno di età. Nei bimbi allattati con latte vaccino si è visto un aumento dell'incidenza di allergie, asma, anemia da carenza di ferro (anche a causa di sanguinamento del tubo digerente), infezioni delle vie respiratorie e dell'orecchio, coliche e diabete mellito di tipo 1.
Sulla sicurezza dell'uso del latte di soia è di recentissima pubblicazione questo articolo, che appena possibile collocheremo tradotto nella sezione aggiornamenti:
Ryowon C, Lee JY, Lee HO, Chung SJ, Cho MR, Kim JY, Lee IH.
The long term effects of soy-based formula on isoflavone concentration of plasma and urine, and growth and recognition development at 10 and 20 months old infants.
Asia Pac J Clin Nutr. 2004;13(Suppl):S123.
Department of Medical Nutrition, Kyung Hee University, Korea.
Background: Soy-protein formulas are widely used for feeding babies with cow-milk allergy. Soybeans contain phytochemicals which are biochemically active component, isoflavones. The safety and long-term effects of isoflavones in soy-based formulas has been questioned recently.
Objective: We investigated the effects of soy-based formula on isoflavone concentration of plasma and urine, and growth and recognition development in 10 and 20 months old infants.
Design: After the preceding study of 4 months of infants, thirty-three healthy infants were participated the follow-up study. Experimental groups were the breast milk (n=7, BM), the breast milk for 4 months thereafter soy-based formula(n=6, BM+SBF), the soy-based formula(n=9, SBF), and the cow's milk-based formula fed group (n=8, CBF). Dietary and anthropometric assessments, and infant development test(gross motor, fine motor, personal social, language, cognitive adaptive) were carried out.
Results: The measurements of weight, height, head and chest circumference at 10 and 20 months of age were all in normal growth range in comparison with Korean of pediatric growth chart. No significant differences were found for the consumption of daily nutrients and the recognition development among the four groups. Plasma concentrations of daidzein and genistein at 10 months (107.8 +/- 3.5, 112.8 +/- 3.7 and 137.0 +/- 8.7, 143.3 +/- 9.1ng/ml) and 20 months (27.1 +/- 6.2, 28.3 +/- 6.5 and 32.7 +/- 1.4, 34.2 +/- 1.4ng/ml) of BM + SBF and SBF group were significantly higher than those of other experimental groups (p<0.05). Also, urine concentrations of daidzein and genistein at 10 months (9.82 +/- 3.3, 9.34 +/- 3.1 and 11.01 +/- 2.5, 10.53 +/- 2.4microg/ml) and 20 months (4.88 +/- 1.8, 4.67 +/- 1.7 and 9.49 +/- 2.6, 9.08 +/- 2.5 micro microg/ml) were significantly higher in both BM+SBF and SBF group than those of other experimental groups (p<0.05).
Conclusions: These data suggest that soy-based formula could be used for long-term feeding.